Belevenis model: WAAR Tilburg

Inhoud concept
Waar in Tilburg is een cadeauwinkel die zich richt op duurzame, biologische en fair trade producten. Tilburg heeft een uniek concept van deze winkelketen omdat er ook een bakker, lunchroom en fooddispensers zoals bij Bag & buy aanwezig zijn.

Bij WAAR draait het om waar het product vandaan komt en dat het eerlijk geproduceerd is. Daarnaast besteden ze veel aandacht aan het design van het assortiment. “ Alle CADEAUS van WAAR vertellen een goed verhaal. Ze zijn VERRASSEND en MOOI ontworpen, gemaakt van vriendelijk materiaal of van afgedankte spullen op een nieuw AVONTUUR. Bovendien krijgt de maker een EERLIJKE kans. En jij een GOED GEVOEL.”

Vorm
De winkel is gezellig en warm ingericht en geeft je een gevoel van thuis. Gedurende het jaar heeft de winkel verschillende thema’s in de etalage en de eerste stelling als je de winkel in komt. Op dit moment is het thema “we verhuizen naar binnen”. Het word kouder en we willen lekker op de bank kruipen. In de etalage zie je dit terug in warme kleden, chocoladerepen, theemokken, sfeervolle kaarsen en kaarshouders etc.

Het personeel is verdeeld over de winkel. Daarnaast werken er ook mensen van Siza. Deze organisatie geeft de mensen die moeilijk op de arbeidsmarkt kunnen komen een kans om te werken.

Individu
Afgelopen september ben ik betrokken geweest met het opstarten van de Waar winkel in Tilburg. Daarna ben ik er gaan werken als verkoopster. Omdat ik vanaf het begin de winkel heb meegemaakt had ik hoge verwachtingen gekregen. Dit had ook te maken met het enthousiasme van de teamleider over de artikelen in de winkel.

Beleving
Nu de winkel eenmaal geopend is, valt het eigenlijk een beetje tegen. De winkel zelf is ontzettend mooi maar omdat het nog vrij nieuw is gaan dingen nogal chaotisch. De klanten zullen dit waarschijnlijk niet altijd meekrijgen. Voor het personeel daarentegen zijn er nog een heleboel verbeterpunten en problemen waar we tegen aan lopen. Dit zorgt er voor dat het werken in de winkel minder leuk is en de sfeer geforceerd word naar de klant. Ik vind dit erg jammer omdat ik liever niet alleen een glimlach laat zien maar dat deze ook oprecht is en dat er een leuk gesprek gevoerd kan worden met de klant. Het werken bij Waar was een memorabele beleving omdat ik nu goed heb kunnen zien hoe het opzetten van een winkel gaat. Daarnaast is het een ontzettend leuk en uniek concept wat ik niet snel zal vergeten. Ik ga er zeker nog vaak mijn boodschapjes doen.

Voor mij persoonlijk was een ook een transformerende beleving omdat ik er achter ben gekomen dat ik niet geschikt ben als verkoopster wanneer het draait op massa verkoop, op hoge snelheid en waar de organisatie nog niet goed georganiseerd is. Dit was jammer maar heeft mij wel een wijze les geleerd. Ik ga nu werken in een kleinschaligere winkel waar het persoonlijke contact met vaste klanten belangrijk is en waar ik me thuis voel in het team.

belevenismodel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s