Recensie ‘Babe, you got this’

Door: Julia Lassche

Staande op het vliegveld in de boekenwinkel viel mijn oog op een lichtroze boek, met zwarte letters. En aangezien deze twee kleuren mij zeer aanspreken, lag het boek al snel in mijn handen. ‘Babe, you got this’ stond op de kaft. Ik voelde me meteen aangesproken, want de tekst vond ik pakkend. Ik besloot het boek te kopen en terwijl ik in het vliegtuig een paar uur moest vertoeven, las ik het boek.

‘Babe, you got this’ is een boek, geschreven door Emilie Sobels Martje Haverkamp op initiatief van #Workmode, waarin 23 ‘girlbosses’ vertellen over hun carrière en hoe zij zijn gekomen tot waar zij nu zijn. De girlbosses hebben bijna allemaal hun eigen onderneming of werken voor een groot bedrijf.

Nu ben ik niet van plan om op korte termijn een eigen onderneming te starten, maar het leek me interessant om erachter te komen hoe deze girlbosses de ‘road to’ hun carrière hadden ervaren. Met mijn eigen carrière in zicht, startend bij ELLE, leek mij dit wellicht leerzaam.

Gedurende het boek kwam ik erachter dat ik steeds bepaalde clichés aan het lezen was. ‘Je moet het gewoon doen!’ of ‘Niet bang zijn om fouten te maken’ waren citaten die ik geregeld voorbij heb horen komen.
Natuurlijk had ik niet verwacht een precies handboek te lezen waarin werd verteld: ‘Morgen ga je met deze persoon praten, vraag je dit en daar bereik je dit mee’, maar ik vond het wel enigszins tegenvallen. Ik had verwacht iets meer inhoudelijke verhalen te lezen over hoe deze girlbosses het hadden aangepakt, en dan niet door middel van deze citaten maar echt de vette blunders of dingen die je écht niet moet doen. Naar mijn idee was het iets te algemeen en moest ik het ‘gewoon maar doen’. Maar wat dan?

Wat ik wel erg leuk vond aan dit boek is dat er met vrouwen uit zoveel verschillende is gesproken. Van vrouwen met hun eigen evenementenbureau tot vrouwen met een eigen kledinglijn. Daarnaast ben ik altijd blij met boeken over vrouwen omdat ik denk dat wij vrouwen capabel zijn tot veel meer dan dat we misschien weten en dan werkt zo’n boek als deze zeker mee naar mijn idee om vrouwen een power boost te geven. Er zijn genoeg vrouwen die dromen van een eigen onderneming of carrière switch maar het simpelweg niet durven. Ik denk dat door boeken als deze dit zeker gestimuleerd kan worden.

Ook vond ik het zinvol dat de vrouwen hun favoriete applicaties en websites gaven, en die vervolgens ook achterin het boek opgesomd staan.

Om alles kort samen te vatten ben ik uiteindelijk blij dat ik dit boek heb gekocht. Ik vond het interessant om verschillende verhalen te lezen over powervrouwen uit allerlei verschillende sectoren. Wel vond ik het jammer dat er nog redelijk algemeen werd gesproken en er bepaalde clichés werden aangehaald. Hierdoor blijft het voor mij wat zweverig en zet het mij niet meteen aan tot actie. Ik ben erg benieuwd naar het werkboek dat eraan komt van ‘Babe, you got this’. Ik hoop hier meer uit te kunnen halen doordat je meteen met de informatie aan de slag gaat. Tot die tijd ligt ‘Babe, you got this’ mooi op mijn salontafel. Want het is zeker een echt tafelboek.

babeyougotthis

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s