Keuzes maken.

Vandaag wil ik het hebben over keuzes maken. En dan heb ik het niet alleen over de kleine dingen maar over keuzes die je leven kunnen beïnvloeden. Iedereen komt op een gegeven moment op het punt dat er lastige beslissingen genomen moeten worden. Dit kan o.a. gaan over werk, school, liefde en vriendschappen.
Wanneer je op dat punt aankomt zal je uiteindelijk toch de knoop door moeten hakken want jij bent de enige die dit kan/moet doen.  

In de afgelopen jaren heb ik, net zoals de meeste van jullie waarschijnlijk, voor lastige keuzes gestaan. Nou moet ik eerlijk toegeven dat het voor mij al een lastige opgave is om te kiezen wat ik op m’n brood wil s’ochtends. Het is dus niet echt mijn sterkste kant.
De reden dat er over vertel is dat ik er achter ben gekomen dat ik  vaak de verkeerde keuzes heb gemaakt en dat deze keuzes mij uiteindelijk hebben gevormd tot de persoon die ik nu ben.
Om het een klein beetje toe te lichten zal ik een aantal voorbeelden noemen. In de tweede klas van de middelbare school ben ik van Havo naar Mavo gegaan, dit vond ik op zich niet eens zo erg. Na ongeveer twee maanden ging het eigenlijk zo goed dat ik weer terug naar de Havo mocht. Na eindeloos veel gesprekken en discussies besloot ik om het niet te doen. Ik hoor je nu denken “why!!??” Nou.. ik had bedacht dat ik nu veel beter af was door goede cijfers te halen en bij een groot deel van mijn vrienden te zijn dan wanneer ik harder moest werken en het misschien net kon bijhouden. Achteraf zie ik in dat als ik de juiste mind-set had gehad ik dus wel de juiste beslissing had genomen. Maar weet je wat het is.. Stel he, dat ik dat had gedaan, dan had ik nu een deel van de mensen die ik nu ken niet gekend. Niet alleen de mensen van de middelbare school maar ook van mijn mbo opleiding. Ook had ik dan niet 3 maanden in Antwerpen gewoond en had ik nu ook niet hier in London gezeten. Kortom, de keuzes die je maakt, goed of fout, maken wie je bent en wat je meemaakt in je leven.
Ook keuzes die te maken hebben met vriendschappen en relaties zijn lastig. Je wilt niemand teleurstellen maar eigenlijk doen we dat allemaal. Je wilt graag dat de mensen waar je om geeft, dezelfde relatie met jou willen hebben als jij met hen wilt. Het lastige is dat we niemand echt kunnen vertellen wat hij of zij wel/niet moeten doen en welk gevoel ze daarbij moeten hebben.
Gelukkig kan je dit wel bij jezelf. Maak de keuzes die jou gelukkig maken en laat deze niet te veel beïnvloeden door anderen. Ook al hecht je veel waarde aan de mening van iemand, uiteindelijk moet je er wel volledig achter staan. Ik kan uit ervaring spreken als ik zeg dat ik regelmatig keuzes heb gemaakt die vooral ten goede waren van anderen. En ik zeg ook zeker niet dat dit verkeerd is maar bedenk wel wat jouw prioriteiten zijn.
Met dit alles wil ik jullie graag mijn mening meegeven. Doe er mee wat je wilt!

love,

‘Kies niet met je hoofd, maar met je hart en gevoel. Je verstand is er om keuzes te begrijpen, niet om ze te maken.’

keuze's maken

 

One thought on “Keuzes maken.

  1. Wauw Mila dat zijn mooie inzichten. Ik ben het helemaal met je eens. Wanneer je zelf de juiste keuzes maakt die goed voor jou zijn, maak je de mensen om je heen ook gelukkig (soms direct, soms iets later).
    Respect voor de ander is daarbij wel belangrijk. Ook al denken zij anders dan jij.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s