Kwaliteit van leven: Health

Kwaliteit van leven is het functioneren van personen op fysiek, psychisch en sociaal gebied en de subjectieve evaluatie daarvan. Kwaliteit van leven is daarmee een subjectief begrip. In deze blogpost ga ik bespreken hoe de coolhunts van de sector Health invloed hebben op kwaliteit van leven.felce-perry-model-qol

F.lux
F.lux is een simpel, klein programma die de warmte van kleuren van je beeldscherm automatisch aanpast. De kleuren passen zich aan wanneer je op een andere locatie zit, de zon onder gaat maar ook aan de hand van tijd. Er zijn een aantal opties voor versnelde verkleuring of een heel langzaam verloop.
De app heeft invloed op de fysieke wellbeing omdat het invloed heeft op je gezondheid. Een aangepast beeldscherm heeft minder slechte effecten voor je ogen en zorgt er daarnaast voor dat je een betere nachtrust hebt. Daarnaast zorgt dit concept er ook voor dat je langere periodes naar een beeldscherm kunt kijken. Dit zou een invloed kunnen hebben op de voortgang van je educatie en sluit daarmee aan bij ontwikkelingen en activiteiten.

Bag & Buy
Bag&buy is een verpakkingsvrije ingrediëntenwinkel gevestigd in de Twijnstraat te Utrecht. Bag&buy staat voor “samen minder afval”, je kunt er zelf tappen, scheppen, persen en malen. Alles wordt zoveel mogelijk zonder verpakking aangeboden om daarmee een bijdrage te leveren aan een duurzame samenleving. Ook zijn kwaliteit en smaak belangrijk en maken biologische producten deel uit van het assortiment.
De kwaliteit van leven wordt beïnvloed op het gebied van materiele wellbeing. Dit onderdeel van het Quality of Life model van Felce en Perry gaat o.a. over maaltijden, voeding en financiën. Dit is een belangrijk aspect die hand in hand gaat met Bag & Buy. De emotionele wellbeing kan ook verbeterd worden wanneer je gebruik maakt van dit concept. Mensen die graag duurzaam leven zullen een positief en tevreden gevoel ervaren.

It’s a focus lock
Focus lock is een applicatie voor mensen die snel afgeleid raken wanneer ze aan het werk zijn. In de app kun je instellen dat bepaalde functies, social media platformen etc. tijdelijk geblokkeerd worden.
De applicatie zorgt voor een verbetering van de kwaliteit van leven op het gebied van ontwikkeling en activiteiten. Je zult niet langer afgeleid worden van belangrijke werk of school gerelateerde zaken. Je hebt de instellingen zelf in de hand. Dit geeft een bepaalde controle.

Robots are taking over!
Tegenwoordig wordt er steeds meer bezuinigd in de gezondheidszorg. Ons economisch systeem is gericht op winstbelang. Verzorgers hebben daarom maar een bepaalde tijd voor taken. Dit resulteert in minder persoonlijke verzorging voor ouderen zowel in verzorgingshuizen als in de thuiszorg. Een aantal maanden geleden zag ik een documentaire op NPO2 waar er een oplossing werd toegelicht: de zorgrobot.
De overname van robots in zorg kan er voor zorgen dat mensen vaker sociaal contact (sociale wellbeing). Daarnaast geeft dit concept de verzorgde meer privacy (material wellbeing).

360° Video’s & Virtual reality- therapy
Sinds kort kun je via YouTube video’s kijken in 3D oftewel 360°. Het lijkt alsof je je bevind in een virtuele wereld. Met het introduceren van de 360 graden video creëert YouTube nieuwe mogelijkheden voor haar gebruikers. Hierdoor kunnen zij ook weer verder experimenteren met het maken van filmpjes. (Dutchcowboys.nl, 2015) Het virtuele aspect van deze ontwikkeling wordt ook toegepast in de vorm van therapie.
Het gebruik van virtual reality zorgt er voor dat mensen zich beter kunnen ontwikkelen en bepaalde activiteiten op een andere manier toch kunnen uitvoeren. Mensen met een angststoornis kunnen leren omgaan met bepaalde situaties door dit te ervaren met een virtual reality bril. Mensen die niet langer bepaalde hobby’s kunnen uitvoeren omdat ze de hele dag in bed moeten blijven liggen kunnen dit nu ook doen met behulp van virtual reality.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s